In het najaar 2018 heeft de cameraval in Vorsdonkbos-Turfputten veel leven geregistreed. Zie hieronder voor de YouTube filmpjes (de nachtbeelden zijn versneld, je kan ze vertragen door op het wieltje te klikken en de snelheid aan te passen naar 0.5.
© Johan Eyckmans
Sinds begin januari 2016 is het begrazingsproject gestart in Vorsdonk. De koeien en schapen zullen een open parkachtige structuur creëren met een rijke afwisseling tussen korte begraasde zones en ruigere plekken en zones met struiken en bomen. Die variatie en dynamiek zorgt ervoor dat een veelheid aan planten en dieren zich een geschikte plek weten te vinden. Er is hard gewerkt om een raster te plaatsen rond de percelen Grote Ridder, Driehoek, langs de Visdonkerbeek enz. Daarvoor is een deel van de wilgenopslag gekapt. Herder Patrick heeft zijn kudde naar Vorsdonk gebracht en dat levert onmiddellijk mooie foto's op. Zeker als er heel jonge lammetjes bij zijn...
Foto's door Johan Eyckmans
Woensdag 13 januari 2016 is een rupskraan vastgereden in de Turfputten. De kraan was in opdracht van de provincie beken aan het ruimen toen de bestuurder de weg kwijt was in het natuurgebied. Hij verzeilde aan de rand van het trilveen en zonk er half in weg. Een tweede kraan die de eerste wou komen lostrekken, kwam ook vast te zitten. Dit leverde spectaculaire beelden op van twee kreupele rupskranen in de modder. De dag erna werden de kranen losgetrokken door de aannemer en werd de schade aan het trilveen en de toegangsweg zo veel mogelijk hersteld. Het nieuws van de vastgereden kranen haalde ook het lokale nieuws: link. De kranen kwamen vast te zitten op net dezelfde plek waar 15 jaren geleden al eens een rupskraan was weggezakt bij het rooien van populieren. Het beheersteam wil de plek dan ook herdopen als de "kraanput". Maar door de hevige regenval en zware machines is de centrale toegangsweg (en dus ook de wandelweg) herschapen in een modderbad. Wie wil komen wandelen moet uitkijken en zeker hoge laarzen aantrekken.
Foto's door Luc Vervoort:
De wildcamera heeft mooie beelden opgeleverd van een reebokje in de sneeuw:
© Johan Eyckmans
Er staat terug een cameraval in Vorsdonk. Hieronder vind je een video van een reetje en een foto van een eik die door een bever doorgeknaagd is en nu als brug over een sloot dienst doet.
© Johan Eyckmans
Door boswerkzaamheden op een perceel dat niet van Natuurpunt is, was het in het najaar 2014 niet mogelijk de wandellus volledig rond maken. Ondertussen is alles netjes opgeruimd en kan je weer de hele rondwandeling maken. Let wel op, bepaalde stukken zijn heel modderig!
Een paar mooie foto's van Erwin Rooms van late herfstvlinders in Vorsdonk:
kleine vuurvlinder |
dagpauwoog |
oranje luzernevlinder |
Dit voorjaar 2013 stonden er enkele cameravallen opgesteld in Vorsdonk en dat heeft spectaculaire beelden opgeleverd. Via onderstaande link kan je de videos bekijken van een vos, een steenmarter en een bever! Met dank aan Kristijn Swinnen van de Onderzoeksgroep Evolutionaire Ecologie van het Departement Biologie van de Universiteit Antwerpen.
© Kristijn Swinnen |
© Kristijn Swinnen |
© Kristijn Swinnen |
Sinds 2006 wordt er elk jaar op de laatste zaterdag van de maand mei een loopwedstrijd georganiseerd doorheen het natuurgebied Vorsdonkbos en Turfputten. Het traject is 4,3 km lang en je kan kiezen om 1, 2 of 3 rondes te lopen. Meer info over de wedstrijd en de uitslagen van vorige edities vind je op de website van Gelrode: http://www.gelrode.be/vorsdonkloop/. Dit jaar vond de zesde editie van de Vorsdonkloop plaats op zaterdag 28 mei 2011. Een paar impressies:
|
|
|
klik hier voor het jaarverslag 2010 van het beheer van Vorsdonk (pdf)
Op zaterdag 26 februari 2011 vond in Leuven een academische zitting plaats naar aanleiding van de 40ste verjaardag van Natuurpunt Oost-Brabant. Voor meer informatie, zie de website van Natuurpunt Oost-Brabant http://www.natuurpuntoostbrabant.be. Voor de presentatie van Johan Eyckmans over de economische waarde van natuur, en in het bijzonder van Vordonkbos en Turfputten, zie: presentatie Johan Eyckmans (pdf).
klik hier voor meer informatie over de overstroming in 2010 en 2011.