Archief werkdagen Vorsdonkbos en Turfputten 2013

Natuurbeheer vergt veel werk om bijvoorbeeld hooilanden te maaien, afwateringsgrachten te ruimen en houtkanten te kappen. De vrijwilligers van het beheersteam van Vorsdonk komen regelmatig samen om deze klussen op te knappen. Deze pagina bevat het archief van voorbije werkdagen.

Voorbije werkdag zaterdag 7 december 2013

Vandaag werken we op en rond Nippal Noord. De terreinploeg had het heidestukje grondig gemaaid en de vrijwilligers ruimen dat netjes op. Daarna worden de grachtjes aangepakt en de houtkant aan de westkant wordt teruggezet. Het is vroeg donker zodat niet alles afgewerkt kan worden. In de schemering zien we nog een paar houtsnippen overvliegen.

Voorbije werkdag zaterdag 2 november 2013

Het is een donkere en natte novemberdag maar toch zijn we met velen die niet binnen willen blijven zitten vandaag. We beginnen in de regen aan de bomputten het maaisel op te ruimen van de tweede maaibeurt van 2013. In de late namiddag klaart het op. De bomput wordt opgeschoont.

Voorbije werkdag zaterdag 5 oktober 2013

We werken aan het terug opengekapte trilveen Grote Doolaag in het oosten van het gebied. Maaisel en takhout worden opgeruimd.

Voorbije werkdag zaterdag 7 september 2013

De werkdag van september is traditioneel een hooidag. We werken het trilveen Kleine Doolaag af in een druiligere motregen. Maar door de lange droogte van deze zomer is het nog nooit zo droog geweest op het trilveen, we hebben amper natte voeten.

Voorbije werkweekend 27-28 juli 2013

Goed weer voor het werkweekend dit jaar. We hooien met de hand de natte en gevoeligere stukken zoals Nippal Noord en Vanbeeck.

Voorbije werkdag zaterdag 1 juni 2013

De werkdag van juni werd dit jaar afgelast. Het is te lang koud en nat geweest zodat het nog te vroeg is om te maaien. We schuiven het maaiwerk door naar het werkweekend van juli.

Voorbije werkdag zaterdag 6 april 2013

Vandaag doen we aan opruimwerk. We beginnen met een klein bosperceeltje naast Van Beeck. Daarna zakken we af naar de Sint Gertrudisbeemd om nog wat takhout op te ruimen van een houtkant die door de terreinploeg afgezet is.

Voorbije werkdag zaterdag 2 maart 2013

Vandaag zijn we aan het werk op de Grote Ridder. Langs de oostzijde van het perceel doen we aan hakhoutbeheer met de bedoeling om daar een raster te kunnen plaatsen en begrazing mogelijk te maken. We gebruiken een paar eiken om het bruggetje te herstellen en een zitbank te maken. Getest en goedgekeurd:

Voorbije werkdag zaterdag 3 februari 2013

We werken de houtkanten langs de Corneliusbeemd verder af.

Voorbije werkdag zaterdag 5 januari 2013

Het miezert maar is heel zacht voor de tijd van het jaar. De terreinploeg is begonnen met een houtkant aan de noordzijde van de Corneliusbeemd af te zetten. We zagen verder en ruimen het hout. Ondanks de miezer schieten we goed op, volgende werkdag kunnen we dit karwei waarschijnlijk afmaken. We vinden aan de bomputten een eerste bloeiende dotterbloem, en dat al op 5 januari alstublief.

 

Archief:   Huidig    2015    2014    2013    2012    2011    2010