Archief werkdagen Vorsdonkbos en Turfputten 2015

Natuurbeheer vergt veel werk om bijvoorbeeld hooilanden te maaien, afwateringsgrachten te ruimen en houtkanten te kappen. De vrijwilligers van het beheersteam van Vorsdonk komen regelmatig samen om deze klussen op te knappen. Deze pagina bevat het archief van voorbije werkdagen.

Voorbije werkdag zaterdag 5 december 2015

Na een hele natte week is Vorsdonk terug een moeras. Het waterpeil is terug normaal voor de herfst. We werken vandaag, de avond van Sinterklaas, op de drogere donk waar we enkele heidestukjes opruimen die door de terreinploeg zijn gemaaid. Het is droog en zacht maar heel winderig weer. Vele handen maken het werk licht, alle gemaaide stukjes worden helemaal opgruimd. Vooral op het perceel aan de rand van de donk (rand van perceel Driehoek) doet de heide het goed. Op de andere percelen heeft de heide het lastiger om te concurreren met bramen en opslag.

Voorbije werkdag zaterdag 7 november 2015

Het is 20 graden warm vandaag, het voelt een beetje als zomer terwijl de bladeren van de bomen vallen. Het terrein is opvallend droog voor de maand november. Op het perceel bomputten verbranden we een hoop takhout dat de terreinploeg heeft opgestapeld. Ze zijn daar ijverig bezig om de turfput verder uit te breiden door met de traktor bomen uit te lieren. Op perceel Nippal wordt ng maaisel van de tweede maaibeurt dit jaar bijeen gedaan en afgevoerd. We werken nog wat aan de centrale afwatergrachten om de afwatering terug vrij te maken.

Voorbije werkdag zaterdag 3 oktober 2015

Goed werkweer vandaag. Op het perceel bomputten rakelen we maaisel van de tweede maaibeurt dit jaar bijeen en voeren het af.

Voorbije werkdag zaterdag 5 september 2015

Dit jaar treffen we het echt niet met het weer op de werkdagen. We beginnen nog droog maar al gauw worden we door een paar forse regenbuien overvallen. We ruimen maaisel op rond de bomputten op perceel Corneliusbeemd. De kinderen vangen met een schepnetje vele waterdiertjes, oa libellenlarven, jonge salamanders, grote waterroofkevers en een bloedzuiger. Daarna doen we aan waterhooien rechts van de central toegangsweg op de plek waar jaren geleden een graafmachine vast kwam te zitten.

Voorbije extra werkavonden in augustus

Omdat er nog zoveel hooi is blijven liggen na het uitgeregende werkweekend plannen we een hele reeks donderdagavonden in om de achterstand weg te werken. Met de hulp van de tractor kunnen we veel materiaal afvoeren naar de compostakker. We ruimen de percelen aan de bomputten op maar het is soms wel lastig werken met veel wespen en we moeten ook eens gaan lopen voor een heel zwaar onweer. Maar dankzij de volgehouden inspanningen kunnen we meeste percelen opruimen.

Voorbije werkweekend 25 en 26 juli 2015

Het werkweekend begint slecht. Het regent pijpestelen en daarom stellen we start maar uit tot na de middag. Het is dan droog maar al het hooi is kletsnat en zwaar om bij elkaar te harken en af te voeren. We werken op de Sint Gertrudisbeemd en op de grote Dolaag. Het ijzeren paard helpt ons om het materiaal naar de drogere stukken af te voeren en uit te spreiden. In de volgende dagen komt dan de terreinploeg het maaisel in botten trekken en afvoeren. Zaternamiddag en zondagvoormiddag is het droog en kunnen we goed werken. Er zijn wel heel veel wespen en verschillende vrijwilligers en kinderen worden gestoken. Zondagmiddag picknicken we aan de toegang tot de visvijver in het oosten. Maar na de middag begint het alweer hard te regenen. Al bij al goed gewerkt gegeven de slechte weersomstandigheden. Maar er ligt nog heel veel materiaal dat we gaan proberen afvoeren op donderdagavonden in augustus. na de middag komt er alweer regen.

Voorbije werkdag zaterdag 4 juli 2015

Om het werkweekend voor te bereiden doen we dit jaar voor het eerst een werkdag begin juli. Maar het is verschikkelijk heet, 35įC. Daarom besluiten we heel vroeg te starten om het trilveel tussen Nipal en de centrale hoofdweg te maaien met de bosmaaier. We zijn met weinig maar slagen er toch in om de helft van het trilveen te maaien en af te voeren. Op die manier is er mooi gefaseerd gemaaid en kunnen de meeste orchissen nog mooi zaad vormen en verspreiden later deze zomer.

Voorbije werkdag zaterdag 4 april 2015

Vandaag ruimen we vooral veel takhout op van het houtkantenwerk de voorbije winter. De tractor en verhakselaar zijn van de partij om grote hopen takhout te versnipperen. We ruimen de houtkant op aan de akker en kappen de centrale toegangsweg wat meer open. Hiermee komt een einde aan het kettingzaagseizoen en kan de lente in Vorsdonk zijn gang gaan. Er staan al enkele sleutelbloemen open aan de Bomputten en de eerste rozetten van orchideeŽn steken hun kopje op.

Voorbije werkdag zaterdag 7 maart 2015

Een prachtige lentedag met een temperatuur van ongeveer 15 graden. We werken op de percelen Wieaken en Sint Gertrudisbeemd waar we houtkanten kappen en opruimen. Op Wieaken pakken we de opslag van wilg en els aan die tussen de gagelstruiken opgeschoten was.

Voorbije werkdag zaterdag 14 februari 2015

Valentijn of niet, er wordt gewerkt in Vorsdonk. De zonnestralen in de namiddag doen goed, er hangt zowaar een beetje lente in de lucht. We ruimen de kleine heideperceeltjes op aan de Vorsdonk. Op het einde krijgen we toch nog een bui over ons.

Voorbije werkdag zaterdag 3 januari 2015

Werkdag afgelast omwille van barslecht weer.

 

Archief:   Huidig    2015    2014    2013    2012    2011    2010