Archief werkdagen Vorsdonkbos en Turfputten 2014

Natuurbeheer vergt veel werk om bijvoorbeeld hooilanden te maaien, afwateringsgrachten te ruimen en houtkanten te kappen. De vrijwilligers van het beheersteam van Vorsdonk komen regelmatig samen om deze klussen op te knappen. Deze pagina bevat het archief van voorbije werkdagen.

Voorbije werkdag zaterdag 8 november 2014

Het is een mooie zonnige herfstdag en er staat een frisse bries. We ruimen maaisel op achter de voormalige boswachterswoning en proberen het laatste blok wilgen te kappen en op te ruimen. We krijgen het niet allemaal gedaan en zullen dus volgende werkdag in december dit perceel afwerken.

Voorbije werkdag zaterdag 4 oktober 2014

Een prachtige herfstdag, het voelt zelfs als zomer, en we zijn dan ook met vele helpers present. Omdat het in augustus heel nat en in september heel warm was, is de vegetatie op de hooilanden terug hoog opgeschoten. Daarom heeft de terreinploeg een aantal terreinen voor de tweede keer dit jaar gemaaid. Wij ruimen het hooi op langs de toegangsweg, aan de bomputten en perceel Craps. Perceel Bas krijgen we niet meer gedaan vandaag.

Voorbije werkdag zaterdag 6 september 2014

Het is grijs maar warm en vochtig weer deze werkdag. Eerst wordt het heidestukje achter Nipal N (Mario's gevoelig plekje) opgeruimd. Daarna beginnen we aan het ruimen en openmaken van grachten op de oostelijke percelen (kleine doolaag). Door het natte weer van de voorbije weken, en door de talrijke beverdammen, staat het water erg hoog. Vele percelen zijn "plas-dras" en afvoer van het water is dan ook dringend nodig om de typische vegetatie van de kwetsbare hooilanden te behouden. Ook is het nodig om de de oostelijke percelen nog te kunnen maaien in de volgende weken want dat is nog niet gelukt als gevolg van de hoge waterstand.

Voorbije werkweekend 26 en 27 juli 2014

Zonnig en broeierig warm weer tijdens het werkweekend editie 2014. We ruimen de percelen Van Beeck en Nipal op. Er ligt nog veel hooi af op de andere percelen maar dat zal werk zijn voor enkele extra werkavonden in augustus.

 

Voorbije werkdag zaterdag 5 april 2014

Prachtig lenteweer in Vorsdonk en we delen ons op in twee ploegen. De eerste ploeg verhakselt takhout langs de centrale toegangsweg. De tweede ploeg ruimt het perceel achter boswachterswoning op. Er worden bramen gemaaid, gerakeld en afgedragen met de draagberries.

Voorbije werkdag zaterdag 1 maart 2014

Nog maar eens een werkdag op Nippal Noord. We ruimen verder de wilgen op aan het trilveentje, graven de grachten uit, en hakken een stuk van de houtkant langs de centrale weg. We zien een vrolijke bosmuis en gaan kijken naar de indrukwekkende dijken die de bevers op perceel Bas hebben gemaakt.

Voorbije werkdag zaterdag 8 februari 2014

Een regenachtig en winderig begin van de werkdag op Nippal Noord. We ruimen verder grachten, hakken de uitgelopen wilgen aan het trilveentje en een stuk van de houtkant langs de centrale weg. Er is nog veel werk voor volgende werkdag.

Voorbije werkdag zaterdag 4 januari 2014

De eerste werkdag van het nieuwe jaar speelt zich opnieuw af op Nippal Noord. De grachtjes voorraan worden aangepakt en de houtkant aan de westkant wordt verder teruggezet. We zullen nog een werkdag nodig hebben om dit perceel helemaal opgeruimd te krijgen.

 

Archief:   Huidig    2015    2014    2013    2012    2011    2010